JOM FOLLOW!

Sunday, October 30, 2011

Sesi Pecah Bendungan


.:: SALAM PERKENALAN ::.


--------------------------------------------------------------




Nama diberi Shuhada Binti Muslim

Diberi peluang melihat dunia ini pada tarikh keramat 16 September 1989, jam 5.04 pagi di Hospital Daerah Butterworth (Thank You So Much Mom)

Kini merupakan seorang mahasiswa bagi program Pendidikan Bimbingan & Kaunseling di Universiti Pendidikan Sultan Idris yang dulunya dikenali sebagai SITC (tiada lama tiada baharu)

Minat dalam dunia blogging timbul sejak menuntut di tingkatan 6 rendah lagi, ini blog pertama saya ( Tinta Cik Baby ) dan kini menyambung minat itu setelah diberikan tugasan oleh pensyarah bagi kursus Pengajaran, Teknologi dan Penaksiran, En. Aziz Yatim (Beliau adalah inspirasi saya dalam usaha menyiapkan sebuah blog yang berguna pada diri ini dan anda yang lain)

--------------------------------------------------------------

Ikutilah hasil tinta yang saya lakarkan dalam blog yang mungkin sekadar picisan ini tetapi ketahuilah, saya mengharapkan setiap pembacanya akan mendapat sesuatu daripada tinta-tinta saya.

Sekalung ucapan terima kasih buat anda yang sudi menjengah blog ini dan juga anda yang telah menyertai tapak blog saya yang seadanya ini.


TERIMA KASIH


Thursday, October 20, 2011

Mengapa Malu Belajar Vokasional ??

SALAM KERJAYA



Tak berminat bidang akademik? Baca. Nota. Hafal. Blablablaa~




Berkemahiran dalam bidang teknik & vokasional, tapi tak nampak mana hala tuju kerjaya / masa depan anda?




Rasa rendah diri?




SABASABAR ! HIDUP ANDA BELUM BERAKHIR BEGINI SAHAJA. . .



TAPI . . . . . BEGINI



Apa salahnya teruskan niat dan minat anda itu dalam bidang teknik & vokasional? Tak ada salahnya. Malah anda juga mampu bergraduat dengan cemerlang dalam bidang pilihan anda itu.

"Jangan malu jika belajar dalam bidang vokasional dan teknik kerana bidang ini menjanjikan pendapatan tinggi dan lumayan, malah lebih tinggi daripada penjawat awam," demikian kata-kata Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang saya petik dari sebuah akhbar tempatan baru-baru ni.
YA ! Kerajaan sendiri menggalakkan lebih ramai pelajar terutama mereka yang tidak meminati akademik untuk mengikuti pengajian dalam bidang teknik & vokasional. Suatu masa dahulu, pendapatan mereka ini mungkin sedikit tetapi sekarang tidak lagi malah kebolehpasaran bidang ini juga mampu dipertingkatkan dengan adanya kepakaran-kepakaran yang boleh memenuhi permintaan tinggi di negara kita ni.
Jadi, jika anda adalah salah seorang daripada lepasan bidang ini, boleh lah lawati Program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) bagi mendapatkan maklumat tentang pekerjaan yang setaraf dengan kelulusan anda.


SEKIAN
-PANTANG MENYERAH SEBELUM REBAH-

Tuesday, October 18, 2011

Nyah Kau MENGANTUK !

BANGUN PAGI, GOSOK GIGI, CUCI MUKA, PEGI MENGAJI . . . LALALALALAAA~

SEEEEELAMAT PAAGI CEKGUU !

Ahaa... Lazimnya beginilah keadaan anak-anak waktu nak pegi sekolah waima pegi kuliah (macam saya) tapi, bila masuk je topik-topik pembelajaran, mula la menguap sana menguap sini, kan? kan?
Jadi, bagaimana?

......................................


NOOO ! Ini Bukan Penyelesaiannya.
**credit to Adik Hazrie

Jadi bagaimana?
Entry kali ni saya nak kongsi satu pergerakan ringkas tapi comel yang bole buat anda ketawa depan cermin (pastikan anda sorang-sorang waktu tu) Hahaha! dan dalam masa yang sama membantu anda untuk lebih bersedia menghadam pengajaran & pembelajaran yang disampaikan tanpa Virus "MENGANTUK" itu, YA! Itu lebih tepat . Caranya begini~

Step 1:
Tarik Nafas, kembungkan perut ye bukan dada.

Step 2:
Ke Kiri & Ke Kanan

Step 3:
Ahaa.. Juga kiri & kanan

Step 4:
Kaki pulak...

Step 5:
Uji kekuatan lutut anda

Step 6:
Mara ke depan, Zig-Zag Style

AMACAM ?? DAH SEGAR? KALAU BELUM LAGI...
INI LAST STEP ANDA :

Haaa... Buat lah berapa banyak kali sampai mengantuk tu hilang, jangan seeemmmput udah le..

Berpeluh takk? Hehehe ...

Saya dah cuba, ia sedikit sebanyak membantu saya, anda bagaimana? Andalah yang tentukan. Daaa !



Wednesday, October 12, 2011

Untuk Anda yang Bergelar Student

Salam Ukwah..
Entry kali ini lebih khusus ditujukan kepada adik-adik yang semakin sibuk membuat persiapan exam mahupun mereka yang masih lepak-lepak, tak tahu bagaimana nak mulakan revision kan? All right, jom kita go thru tips-tips ulang kaji yang saya fikir sedikit sebanyak boleh membantu anda..

Tips 1:
Niat dan Doa Pembuka

Tips 2:
Rela

Tips 3:
Waktu & Tempat yang Sesuai

Tips 4:
Faham, Bukan Hafal

Tips 5:
Sediakan alat tulis Selengkapnya

Tips 6:
Lakukan dalam keadaan yang sesuai dengan Gaya Pembelajaran anda

Tips 7:
Catit isi penting semasa Membaca

Tips 8:
Ringkaskan dalam bentuk Rajah Brain Storm

Tips 9:
Ulang Baca apa yang Ditulis

SELAMAT MENCUBA & JADIKAN IA PENEGUHAN YANG BERTERUSAN




Tuesday, October 11, 2011

Sini Ada Satu CheritA


Hye There ! Salam Ukhwah..

Satu malam tu saya teringat nak jengah satu lagi blog saya yang dah agak lama 'pengsan'. Haha... Pastu terjumpalah satu kisah ni yang pernah saya post dan ada peristiwa yang membuatkan saya mengangkat kisah itu sebagai motivasi diri saya sendiri. Baru-baru ni saya ada buat satu pembentangan ceramah motivasi dalam kursus Pengurusan & Konsultasi sebagai salah satu tugasan kursus tersebut. Seminggu tak ada selera makan beb, memikirkan idea nak ceramah di depan rakan-rakan yang lebih hebat dalam berkata-kata dari saya ne. Bertambah lagi terasa diri ini sangat kecil di hadapan pensyarah saya yang tentunya punya banyak pengalaman menyampaikan ceramah. So, anda anggap sajalah saya ni motivator amatur ye, hehehehe . . Jadi, timbul satu idea untuk saya kongsikan cerita ini dalam kelas, cuma saya elaborate lagi cerita itu dibantu dengan slide bergambar. Saya rasa tak salah juga jika saya kongsikan kisah ini dengan blogwalker di sini kan? Begini kisahnya . . .


Taraa ....! Bertemu saya kembali. Oraite, apa moral of the story yang anda dapat melalui cerita di atas? Anda semua pasti punya pendapat sendiri kan? Saya pun. Nak tau?
Actually, Pohon epal itu adalah orang tua kita.Ketika kita muda, kita senang bermain-main dengan ayah dan ibu kita.Ketika kita makin membesar, kita meninggalkan mereka, dan hanya datang ketika kita memerlukan sesuatu atau dalam kesulitan. Tak peduli apa pun, orang tua kita akan sentiasa ada di sana untuk memberikan apa yang bisa mereka berikan untuk membuat kita bahagia. Anda mungkin berfikir bahawa anak lelaki itu telah bertindak sangat kasar pada pohon itu, tetapi begitulah cara kita melayan orang tua kita. Dan, yang terpenting: cintailah orang tua kita. Sampaikan pada orang tua kita sekarang, betapa kita mencintainya; dan berterima kasih atas seluruh hidup yang telah dan akan diberikannya pada kita. And that's the end!

TERIMA KASIH DAUN KELADI,
ADA MASA WALKING LAAAGI . . .

Monday, September 19, 2011

Bukan TAK BOLEH tapi TAK NAK

Salam Ukhwah & Jangan Tidur Lagi !
Dalam perjalanan hidup saya sehari-harian, saya sering melihat perkara-perkara baru yang saya sedar ia berpeluang untuk diperkembangkan. Itu saya, anda bagaimana? Tepuk dada, tanya minda yee . . .
(psstt... jangan asyik dengan selera je tau!)

Bagi saya, jika bukan untuk diperkembangkan sekalipun, mungkin kita sendiri terdorong untuk mencuba, tambahan lagi anda yang kebanyakkannya daripada g0l0ngan muda remaja. Wajarlah.. jiwa remaja jiwa meronta, perasaan inkuiri yang membuak-buak kan?

Tapi sayang 1k kali sayang . . . impian itu tadi hanya tinggal impian dalam angan sahaja. 0uhh kenapa? Sebab sikap suka salahkan diri sendiri. Apabila nampak sesuatu yang sukar, kita mula keluarkan kenyataan yang sebenarnya 'menjatuhkan' diri sendiri. Misalnya~

"AKU TAK BOLEH BUAT LAA..."

"AKU TAK PANDAI LAA..."

Demikianlah antara ungkapan yang sering kita lontarkan kepada minda sendiri. Sebenarnya ungkapan ini tidak bermaksud kita tak mampu lakukan tapi lebih bermaksud . . . (Haaihh~ Nak cakap p0n sedih !)

"AKU MALAS LAAAAA . . ."

Ahaa . . . Nampak tak?? Inilah signal yang kita hantar kepada minda semasa menyatakan kita tak boleh lakukan sesuatu itu. Terus terang saja, tak pandai bukannya tak boleh, yang TAK BOLEH sebenarnya disebabkan M A L A S. Oppp-opp~ Itu saya lah, bukan anda 0key *smile*

Suka untuk saya kongsi 1 kisah. Anda kenal siapa ini ?


Ahaa... Inilah Bruce Jenner. Tak kenal tak mengapa, biar saya kenalkan, ehee~ Beliau merupakan penjulang Pingat Emas dengan rekod baru dunia dalam acara Dekatlon bagi Olimpik 1976 di Mexico. Okey, apa kisahnya yang menarik perhatian saya?

Beliau pernah berkata :
"Jika saya perlu merangkak dengan cepat untuk kalahkan mereka, saya akan merangkak. Saya tak kira walau sakit, letih atau teruk macam mana sekalipun, saya akan tetap lakukannya. Saya tak akan biarkan peluang ini terlepas begitu saja"

Demikian ialah pendirian Jenner bagi memastikan tempat dalam Team Olimpik USA pada tahun 1972) Ohh... sejarah~~~

Tapi saya tak kisah, walaupun itu sejarah beliau, sekurang-kurangnya menjadi inspirasi kepada saya hingga kini sebab tidak ada perkara yang mustahil, apa kata kita mencuba kan? Tak berjaya tak mengapa, pengalaman tu kan pelajaran paling bermakna untuk diri sendiri.

S E K I A N -Knock the "t" off the "can't"-
TERIMA KASIH banyak-banyak
sudi jengah entry ini, buang yang keruh ambil yang jernih ~

Sunday, September 18, 2011

Aku Bukan "Kayu"

Salam Ukhwah & Salam Perpaduan *Smile*
Ahaa ... Teng0k title untuk entry sulung ni pon dah macam dramatik kan? (Psstt.. biasalah julung-julung kali punya ni, tajuk nak nampak hebat je, hehe) =p
Baik .. Berbalik semula kepada motif utama entry kali ni sebagai pembuka tinta saya untuk blog ini. Sebelum itu, saya nak tanya anda:

1. Penting tak senaman dalam hidup anda ?
2. Jika "YA" untuk no 1. - Berapa kali anda bersenam dalam sehari? seminggu mungkin? atau sebulan? atau setahun?
3. Bagus, sekurang-kurangnya ada daripada tiada . Apa bentuk senaman yg anda lakukan ? Tarik nafas .... hembus? Sit up ? Ber'fixie' ? Gelek gelang Hulla-Hoop? Berkebun? Senamr0bik ? Ya ... Senamr0bik (Psstt.. ada sesuatu yang saya ingin kongsikan tentang itu, hehe).

PERSEPSI INDIVIDU TENTANG SENAMROBIK
1. "Mesti dilakukan beramai-ramai, kalau buat sorang-sorang macam syok sendiri pulak."
2. "Saya nampak kayu lah bila tengok gesture & p0sture sendiri dalam cermin."
3. "Macam gedik saje, lompat sana sini, ke kiri ke kanan, pening la!"
4. "One Two Three Four . . . Tarik Nafas. Senaman apa camtu?"
5. "Eeeuww.. Tak nak lah ! Macam makcik-makcik je ."
6. "Senamrobik sesuai untuk golongan muda saja, veteran macam we alls ne tak ke nampak macam membodohkan diri? Kayu okey . ."
7. ...........dan sebagainya .

Sebenarnya tidak . . Senamrobik (group fitness) adalah gerak latihan yang menggunakan muzik.Latihan bagi senaman ini dikombinasikan dengan pergerakan kaki dan tangan dan pergerakan mensasarkan kepada otot besar.Tujuannya untuk mencapai kadar nadi optima( Target heart rate ) sesuai dengan umur dan tahap kecergasan seseorang.

Di dalam aktviti senamrobik yang dilakukan terdapat beberapa pergerakan yang menjadi asas kepada pergerakan yang lainnya.Kebolehan di dalam mengklasifikasikan pergerakan asas dan kemudian menambahkan elemen variasi adalah satu langkah ke tahap profesionalisme seseorang itu.Hal ini akan menjadikan kelas senamrobik itu menarik.Koreografi yang kreatif boleh wujud daripada pergerakan asas yang mudah. Percaya atau tidak, apabila anda melakukan sesuatu diikuti dengan 'fun' segalanya akan menjadi 'mudah' seterusnya anda bukan lagi menjadi kategori 'kayu' yang menghantui diri sebelum ini. Nak nak lagi time anda 'terpaksa' melakukan senamrobik dalam acara/kursus yang dianjurkan . Anda pon :"Haaaihhh . . !" Ingat ! Mengeluh itu tak bag0s !


Di sini saya telah cuba mendapatkan satu klip video "Senam Satu Malaysia" .Saya dah cuba, mudah diikuti dan yang pasti, it's FUN ! dalam usaha kerajaan meningkatkan nilai patriotisme dalam kalangan belia kita plus mampu mengurangkan kadar stress individu. Sekadar pengenalan, klip ini hanya memaparkan Fasa Memanaskan Badan, jika anda berminat, jangan lupa, tinggalkan komen anda supaya saya boleh pertimbangkan untuk upload klip fasa-fasa seterusnya . U love it, then u just take it *Smile*


KATAKAN "AKU BUKAN KAYU !"

video

TERIMA KASIH banyak-banyak
sebab sudi luangkan masa untuk entry ini !